ЕК изпрати искане до България за правилно прилагане на основните изисквания за безопасност

...
ЕК изпрати искане до България за правилно прилагане на основните изисквания за безопасност
Коментари Харесай

ЕК изпрати предупреждение до България за изпълнение на правила за радиационна защита

ЕК изпрати искане до България за вярно използване на основните изисквания за сигурност и радиационна защита, написа Българска телеграфна агенция.

Държавите от Европейски Съюз трябваше да вкарат европейските правила до 6 февруари 2018 година, но ЕК намира, че нашата страна към момента не е приложила вярно някои изисквания. Европейските правила засягат готовността за дейности при изключителни събития и бяха изменени след повредата в АЕЦ „ Фукушима ”. България разполага с два месеца, с цел да направи нужните промени, иначе ЕК може да реши да продължи с наказателната процедура.

Комисията изпраща до нашата страна, както и до Ирландия, Полша и Румъния, уведомителни писма за това, че не са показали дълготрайни тактики за ръководството на енергийния съюз и за дейностите за запазване на околната среда. Европейски Съюз цели до 2050 година да реализира незамърсяваща стопанска система, с междинна цел за понижаване на отделянето на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година, спрямо нивата от 1990 година, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

Предвиждаше се страните да изготвят до 1 януари 2020 година първите дълготрайни тактики за най-малко 30 години напред и нови тактики на всеки 10 години по-късно. Досега четирите посочени страни не са показали нужните данни и получават период от два месеца за отговор.

Комисията през днешния ден призова България, Кипър, Гърция, Литва, Румъния и Словакия да осъвременят картите, свързани с заплахите от наводнения. Картите би трябвало да покриват географските региони, които може да бъдат наводнени, както и вероятните неподходящи последствия. Тези карти са в основата при правенето на проекти за попречване на наводнения, се прецизира в известието.

Тазгодишните наводнения в България, както и пагубните наводнения в Германия и Белгия през юли 2021 година, демонстрират възходящото значение на оценката на заплахите при настъпващите промени в природата, отчита ЕК. Държавите от Европейски Съюз трябваше да нанесат измененията до 22 март 2020 година, само че посочените страни не са спазили този период. Комисията изпрати публични уведомителни писма през февруари, само че не са последвали дейности. ЕК днес дава период от два месеца за отговор и предизвестява, че може да реши да отнесе случаите до Съда на Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР